SNS Plantyn Inloggen bestaande gebruiker

Aanmelden nieuwe gebruiker

Naar mobiele versie


Antwoorden van 08-10-2019

eerdere test  
(klik op een pijltje om naar een andere datum te bladeren)

De deelnemers van SNS MAIL hebben op 08-10-2019 onderstaande antwoorden ingevuld.

runnen ((een zaak) leiden, exploiteren): Het speelgoedbedrijf werd gerun........ door twee vrouwen.

2 % (afgerond)dt
93 % (afgerond)d 
3 % (afgerond)t
1 % (afgerond)ed
1. We horen bij het uitspreken van de infinitief vlak voor de uitgang <en> een stemhebbende medeklinker: een medeklinker die niet voorkomt in 't kofschip (en ook niet [sj]); dus voegen we <d> toe. 2. Waarom niet <ed> i.p.v. <d>? Omdat het Engelse grondwoord zelf niet eindigt op <e>. In vormen van vreemde werkwoorden kunnen we alleen dan een <ed> aantreffen, als het vreemde grondwoord ook op <e> eindigt. Vergelijk: timen - time - timede - getimed slowen - slow - slowde - geslowd Opmerking t kofschip is een ezelsbruggetje om de stemloze medeklinkers te onthouden, maar de [sj] zit er niet in. Een woord waar álle stemloze medeklinkers inzitten - ook de [sj] - is fokschaapshit.De ........ van het reflectieverslag laat te wensen over.

6 % (afgerond)lay out
14 % (afgerond)layout
80 % (afgerond)lay-out 
Vooral in Engelse leenwoorden met als tweede deel een voorzetsel dat met een klinker begint (in, up, out, off, over) of by, plaats je altijd een koppelteken (ook als je niet fout kunt lezen): black-out, sleep-in, pin-up, take-off, fly-over, stand-by Soms ook in het Nederlands: haasje-overHet is belangrijk de ligging van de f........tus te bepalen.

12 % (afgerond)oeu
84 % (afgerond)oe 
5 % (afgerond)eu
De schrijfwijze van dit vreemde woord moet je uit je hoofd leren. Hier zijn geen regels voor.Als abo........ee krijg je voorrang bij de start van een nieuw seizoen.

98 % (afgerond)nn 
2 % (afgerond)n
De voorafgaande klinker is de gedekte klinker [o] die we ook horen in bot. Om te voorkomen dat die gedekte klinker in een open lettergreep zou staan, moeten we de medeklinker verdubbelen.
TOTAALRESULTAAT:
89% goed

  CONTACT  |  Instellingen (Profiel)

© 2011 - SNS MAIL is een project van

Uitgeverij Plantyn en Webdesign en CMS: Martin van Toll Producties